Bloggen is zoooo leuk, tenminste dat vind ik. Je mag schrijven over jouw passie, je mag jouw kennis delen en je komt er achter hoe veel jij weet. Het allermooiste is dat je met jouw blog echt mensen kunt helpen.

Natuurlijk moet je er wel even voor zitten en je moet van te voren weten waarover je gaat schrijven. Ik durf te wedden dat jij zoveel knowhow in huis hebt dat je hele boeken zou kunnen schrijven.

Als je niet blogt…

Het enige dat jou er nog van weerhoudt om te bloggen zijn één of meerdere saboteurs. Voordat je besluit om wel of geen afscheid te nemen van je saboteur(s) is het goed te weten wat je misloopt. Wat die saboteurs zijn, lees je verder op.

De 4 grootste saboteurs zijn:

 1. Je vraagt jezelf af wie zit er nou op mijn blog te wachten
 2. Je denkt dat je weet niet waar je over moet schrijven
 3. Er zijn al zoveel anderen die bloggen, ik heb niets meer bij te dragen
 4. Je denkt dat je niet goed bent in schrijven

Het tijd om jouw macht terug te halen

1. Je vraagt jezelf af wie zit er nou op mijn blog te wachten
Geloof mij maar er zitten heel veel mensen op jouw blog te wachten. Iedere seconde van de dag zoeken mensen op internet naar hoe ze gelukkiger kunnen worden, wat ze kunnen doen om hun passie te vinden, hoe ze meer voldoening uit hun leven en of werk kunnen halen, hoe ze hun huwelijk kunnen verbeteren of hoe ze van hun burn-out af komen. Zou het niet mooi zijn als jij deze ‘zoekers’ een beetje verder op weg kunt helpen door middel van jouw blog.

2. Je weet niet waar je over moet schrijven
Je hebt wekelijks zo niet dagelijks sessies met cliënten of je geeft trainingen. Ieder gesprek (ook met niet-cliënten) kan een inspiratiebron zijn voor blog ideeën. Inventariseer van de laatste 10 sessies wat de behandelvragen van jouw cliënten waren. Waar liepen zij tegen aan, waar worstelen zij mee, wat zijn hun saboteurs, wat vinden zij moeilijk. Dat zijn allemaal onderwerpen om over te schrijven. Want als er één cliënt is met die specifieke hulpvraag dan zijn er meerderen die daar mee rondlopen. Met jouw blog kun je al die mensen een beetje verder helpen.

Wat je ook kunt doen is brainstorm over redenen waarom potentiële cliënten er goed aan zouden doen om (bij jou) in behandeling te komen. Hier alvast 7 voorbeelden om je verder op weg te helpen:

Mensen die bij jou in behandeling komen:

 1. Zijn een stuk sneller van hun probleem af
 2. Zullen doelgerichter hun doel bereiken
 3. Krijgen meer inzicht in hun eigen gedrag, waardoor ze beter functioneren
 4. Kunnen werk en privé beter combineren
 5. Ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze daar gebruik van kunnen maken
 6. Hebben een beter toekomstperspectief
 7. Hebben meer plezier in het leven

Schrijf een blog over hoe ze sneller van hun probleem af komen of schrijf een blog over de ingrediënten die nodig zijn om hun doel effectief te bereiken etc etc. 

3. Er zijn al zoveel anderen die bloggen, ik heb niets meer bij te dragen
Ja, dat klopt inderdaad. Er is al heel veel geschreven en elke dag komen er meer blogs bij. En toch ontbreekt jouw blog nog.

Ik vergelijk het altijd met appeltaart. Bedenk maar eens hoeveel appeltaartrecepten er in omloop zijn? Ieder recept heeft weer zijn eigen geheime ingrediënt of manier van bereiden wat die ene appeltaart uniek maakt. Dus als je ooit twijfel, denk dan aan dit voorbeeld.

Bij bloggen gaat het om anderen te helpen en om je eigen geluid te laten horen/lezen. In feite ben jij zelf het geheime ingrediënt (van jouw blog). Het gaat om jouw visie, jouw ervaring, jouw beleving of jouw zienswijze. Er zijn duizenden boeken geschreven over coachen of zelfhulpboeken. Als iedere auteurs had gedacht, acht laat maar er is al een boek over dit onderwerp geschreven. Dan waren al die boeken nooit gepubliceerd en gelezen. De wereld zit dus toch op jouw versie te wachten.

4. Je denkt dat je niet goed bent in schrijven
Natuurlijk ben jij creatief! Anders zou je ook niet goed zijn in je vak. Daar heb je naast theoretische kennis, ook je intuïtie en creativiteit nodig om jouw cliënten goed te helpen. Voor het schrijven van een goede blog hoef je alleen maar een passie voor je vak te hebben, interesse hebben in mensen en schrijven over onderwerpen die jouw doelgroep aanspreken.

Tip 1:
Is schrijven echt een zware bevalling voor jou, dan kun je altijd een podcast maken (Dat is het inspreken van tekst die je vervolgens op je website plaatst). Omdat te kunnen doen, hoef je niets aan te schaffen. Want je kunt gewoon de app gebruiken die standaard op je smartphone zit.

Tip 2:
Er is nog een andere optie. Je kunt ook een video filmpje maken. Dat kost alleen meer moeite dan het maken van een podcast. Ook daar kun je gewoon je smartphone gebruiken.

Wij wensen je heel veel plezier.